Verslag: 1 mei Feest met kraakaktie tegen Forum-Gent
In Gent werd op 1 mei een leegstaand circus gekraakt als protest tegen de plannen om daar een megalomaan kunstencentrum te bouwen.
Een hondervijftigtal mensen stapte gisteren op in een kleurrijke stoet tegen het geplande Forum voor Muziek, Dans en Beeldcultuur in Gent. De sambaband Rhythms of Resistance, de fanfare Fanfoireux en de "Toetkuip" van Stichting Logos (kruising van een muziekinstrument,badkuip en een bakfiets) zorgden voor de nodige ambiance. Veel stoetgangers liepen verkleed als circusartiesten.
De argumenten tegen dit project zijn dubbel: zowel sociaal (problematiek van verkrotting en "opwaardering" van buurten) als cultureel (centralisatie van cultuurbeleid + concurrentie van bestaande cultuurcentra). De deelnemers bestonden uit een mengeling van activisten, anarchisten, krakers, jonge artiesten, acteurs, muzikanten en andere mensen uit de sociale en culturele sector.
De stoet zette koers naar het oude Circus aan de Lammerstraat waar het geplande Forum moet komen. Het Circus werd enkele uren gekraakt zodat het namiddagprogramma daar kon doorgaan. Mensen van het Victoriatheater, het Nieuwpoorttheater, Stichting Logos, de Vieze Gasten en het 1 mei collectief gaven ter plekke elk hun argumenten tegen het Forum. Daarna was er een panel van jonge kunstenaars die vertelden over wat er volgens hen echt nodig was in Gent op cultuurvlak. Tussendoor waren er muziekgroepen, performances en verhalen. Veel voorbijgangers en Gentenaars kwamen het indrukwekkende (maar helaas compleet verkrotte) Circus binnen om een kijkje te nemen en mee te luisteren. Op het hoogtepunt waren er ongeveer 250 mensen.
's Avonds volgde dan het gedeelte voor de fuivende klasse: optredens met rai-muziek en bulgaarse rock en een fuif tot de vroege uurtjes (als de eerste werkmensen alweer naar hun werk vertrekken!).
Voornaamste kritieken:
1. Het Forum is geen alleenstaand project, het past in de "opwaardering" van de buurt De Waalse Krook (aan het Zuid). De voorstellen die in sommige studies van het Forum gedaan worden zijn duidelijk: een winkelgalerij aan het Forum, een hotel, een aanlegsteiger voor plezierboten,… De komst van dit grootschalige Forum zal de woonprijzen in de buurt opdrijven. De stad Gent heeft zelf erkend dat de stadsvlucht in het oude centrum het ergst is o.a. door een gebrek aan betaalbare woningen! Het ene probleem (verkrotting) vervangen door een ander (dure buurt voor kantoren, ontspanning en winkels) is geen oplossing.
2. Het Forum zal vooral het gereputeerd en gevestigd kunstcircuit ten goede komen. Voor de klank- en filmstudio zullen vnl. (jonge) artiesten aangetrokken worden met internationale faam terwijl tegelijkertijd de studio van het Gentse muziekconservatorium en de Academie (beide Hogeschool Gent) zeer beperkt blijft. De repetitieruimtes zijn voor de gevestigde ensembles voorbehouden terwijl allerlei jonge groepjes reeds jaren op zoek zijn naar ruimtes om te oefenen. Terwijl de overheid (stad Gent, Vlaamse Gewest,…) vroeger geen geld had om deze noden in te vullen, kan ze blijkbaar nu wel 2 miljard BEF op tafel leggen voor het Forum!
3. Het Forum zal de centralisatie en controle over het Gentse cultuurleven vergroten en de diversiteit -dankzij de huidige decentralisatie- zal hiervan de dupe zijn. De rijkdom van het Gentse cultuurleven is net gegroeid uit allerlei initiatieven die aan de basis uit noodzaak en/of engagement gegroeid zijn.
4. Op het vlak van de produkties, het publiek en de overheidssubsidies zal het Forum in concurrentie treden met bestaande initiatieven. Dit geldt zowel voor de Gentse cultuurcentra als voor de nieuwe concertzaal in Brugge of de Singel in Antwerpen. De overheidssubsidies zijn zeker niet oneindig en de voorgestelde subsidies voor het Forum zijn de op één na hoogste in Vlaanderen (enkel de Vlaamse Opera krijgt meer overheidssteun). Het Forum wil zich duidelijk als een niet-lokaal maar interregionaal project profileren en de voorgestelde programmatie vertoont duidelijk overeenkomsten met de eerder genoemde kunstencentra. Dit betekent dat het Concertgebouw van Brugge en het Forum in dezelfde (publieks-) vijver zullen vissen.
5. De reden waarom het Forum-project zoveel aandacht krijgt van de overheid en de politici is omdat het project perfect past binnen het "citymarketing" concept. Terwijl de kapitalistische economie steeds globaler wordt en de nationale staten aan belang inboeten, wordt op het lokale vlak de concurrentie tussen steden steeds belangrijker. Steden worden bedrijven die op de interstedelijke markt moeten overleven en daarom net als bedrijven een eigen imago moeten hebben. Deze economische faktor is de hoofdmotor achter het Forum. Het is geen toeval dat Karel Vinck, voorzitter van het Vlaams Economisch Verbond als "vertrouwenspersoon" voor het project werd aangesteld. Het Forum mikt ook op een nieuwe relatie tussen cultuur en het bedrijfsleven (o.a. door talrijke business-seats).
Meer info op de website van het Forum zelf: www.gent.be/forum.
Op 4 mei is er in het Victoriatheater (Fratersplein) in Gent ook een debat over het Forum (van 9.30u tot 12.30u).
(Het 1 mei collectief is een tijdelijke samenwerking tussen anarchistische en sympathiserende groepen en individuen.)
|